Calendar Crestin Ortodox 2018

Sustine-ne cu un like sau plus!

Calendar Crestin Ortodox pentru ianuarie 2018

Notiunea de calendar vine de la cuvantul de origine latina kalendae care inseamna a chema, a convoca. Prin acest cuvant romanii indicau prima zi a lunii cand toti cetatenii erau convocati la adunarea publica pentru a li se face cunoscute diverse lucruri de interes public.

 

Primele calendare s-au nascut din nevoia oamenilor de a isi fixa in timp sarbatorile religioase. Calendarele s-au bazat pe miscarea astrelor pe cer in special a lunii si a soarelui, care conform Scripturii au fost pusi pe cer de catre Dumnezeu pentru a deosebi timpurile anului, zilele si anii.

 

Conform calendarului ortodox 2018 Nasterea Domnului, 25 decembrie, va avea loc intr-o zi de marti. O alta sarbatoare de neasemuita importanta pentru crestini este Invierea Domnului. Aceasta sarbatoare mare va avea loc pe data de 08 aprilie 2018, duminica.

 

Joi 17 mai 2018, la sase saptamani de la Invierea Domnului, crestinii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Domnului, un eveniment cu mare insemnatate pentru fiecare credincios.

 

Majoritatea sarbatorilor din calendarul crestin ortodox 2018 cum ar fi Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Dumitru, Sfantul Gheorghe, Sfantul Stefan si multe altele isi pastreaza aceleasi zile ca in fiecare an, mai putin sarbatoarea Pastelui care an de an isi schimba data marcata in calendar.

 

Legenda semnelor din calendarul ortodox

Fiecare calendar religios are un numar de semne care descriu sau simbolizeaza zile de post, sarbatori religioase, sarbatori ale sfintilor si multe alte semnificatii si oranduieli crestine.

 

Crucea neagra intre doua paranteze (†) reprezinta praznicele mari. Se face priveghere mare pentru a cinsti Mantuitorul, Sfanta Treime, Sfantul Duh, Inaltarea Sfintei Cruci si Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu.

 

Cruce rosie cu o singura paranteza in partea dreapta †) reprezinta sarbatori ale sfintilor. Zile in care nu se lucreaza.

 

Cruce neagra cu o singura paranteza in partea dreapta †) simbolizeaza sarbatorile sfintilor care au doxologie mare. In aceste zile se poate lucra.

 

Crucea neagra din calendar ortodox reprezinta sarbatorile sfintilor la care nu se necesita sa se faca priveghere. Se canta polieleu, cantarea milostivirii dumnezeiesti.

 

Crucea albastra in calendar simbolizeaza sarbatorile sfintilor romani sau a celor care au moastele in Romania.

onlines.ro onlines.ro onlines.ro onlines.ro