Calendar Ortodox 2017

Sustine-ne cu un like sau plus!

Buna Vestire 2017 - Acatistul Maicii Domnului

 

Praznuita anual pe data de 25 martie, in 2017 picand intr-o zi de sambata, Buna Vestire este o sarbatoare Crestin Ortodoxa inchinata Maicii Domului. In limbaj popular, aceasta sarbatoare este cunoscuta si ca Blagoslovenia, un termen slav care se traduce tot ca Bunavestire.

 

Crestinii ortodocsi prazuiesc cu aceasta ocazie in amintirea zilei in care Sf Arhanghel Gavriil s-a aratat Sf Fecioare, vestindu-i ca il va naste pe Mesia (Luca 1, 26-38). Astfel, sarbatoarea de Buna Vestire este asezata anual cu 9 luni inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului in ziua de 25 decembrie.

 

Arhanghelul Gavril a fost cel trimis pentru a vesti Fecioarei nasterea lui Iisus Hristos pentru ca Gavriil este slujitor in tainele dumnezeiesti. Arhanghelul este trimis cu porunca sa nu tulbure Fecioara si de aceea zaboveste intru intrebari legate de modul cel mai potrivit in care sa se arate, fara a iesi din firea ingerilor. Acestea arata cu cata cucernicie, cu cata frica si cinste Arhanghelul Gavriil vine sa imparta aceasta veste.

 

Sarbatoarea Bunei Vestiri a fost introdusa in secolul al IX-lea de catre papa Leon al II-lea, la Roma. In cultura armeneasca, Buna Vestire sa praznuieste pe 7 aprilie iar Nasterea Domnului pe 6 ianuarie.

 

In aceeasi zi ca si Buna vestire, se mai pomenesc si Sfantul Senufie si Sfintele Mucenite Pelaghia si Teodosia.

 
buna vestire
 

Obiceiuri si traditii de Buna Vestire

De Buna Vestire, traditia cere sa se puna in pragul casei paine si sare pentru a hranii ingeri iar in aceasta zi in care cea mai minunata veste a fost adusa pe pamant, cearta intre oameni este mare pacat. Traditia crestin ortodoxa spune ca cei care se cearta in aceasta zi au necazuri tot anul.

 

Un obicei important de Buna Vestire este ziua cucului care de obicei canta pentru prima data exact in aceasta data. Se spune ca acest cantec nu trebuie auzit pe stomacul gol, din stanga sau din spate pentru ca astfel capata o semnificatie de rau augur.

 

Despre Buna Vestire Acatistul Maicii Domnului

Alte informatii care te ajuta:

    onlines.ro onlines.ro onlines.ro onlines.ro onlines.ro

Sarbatori Importante

Alte sarbatori

Legenda semnelor din calendarul ortodox

Fiecare calendar religios are un numar de semne care descriu sau simbolizeaza zile de post, sarbatori religioase, sarbatori ale sfintilor si multe alte semnificatii si oranduieli crestine.

 

Crucea neagra intre doua paranteze (†) reprezinta praznicele mari. Se face priveghere mare pentru a cinsti Mantuitorul, Sfanta Treime, Sfantul Duh, Inaltarea Sfintei Cruci si Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu.

 

Cruce rosie cu o singura paranteza in partea dreapta †) reprezinta sarbatori ale sfintilor. Zile in care nu se lucreaza.

 

Cruce neagra cu o singura paranteza in partea dreapta †) simbolizeaza sarbatorile sfintilor care au doxologie mare. In aceste zile se poate lucra.

 

Crucea neagra din calendar ortodox reprezinta sarbatorile sfintilor la care nu se necesita sa se faca priveghere. Se canta polieleu, cantarea milostivirii dumnezeiesti.

 

Crucea albastra in calendar simbolizeaza sarbatorile sfintilor romani sau a celor care au moastele in Romania.