Calendar Ortodox 2017

Sustine-ne cu un like sau plus!

Sfantul Ioan Botezatorul 2017 - 7 ianuarie

 

In aceasta zi se sarbatoreste Sfantul Prooroc inaintemergatorul Ioan Botezatorul, iar in 2017 pica intr-o zi de sambata.

 

Biserica a oranduit ca dupa sarbatoarea Mantuitorului si a maicii domnului sa urmeze preacinstirea praznicului si al principalului personaj secundar al acestei mari sarbatori.

 

In ziua de dupa botezul Domnului nostru Iisus se cinsteste Sfantul Ioan Botezatorul, cel mai mare dintre profeti, cel ce striga "gatiti calea Domnului" si sta la granita dintre cer si pamant si uneste Vechiul si Noul Testament.

 

Ioan a fost trimis de catre Dumnezeu in desert sa prevesteasca venirea Mantuitorului si sa isi implineasca misiunea de a-l boteza pe Iisus in apele Iordanului.

 

Chiar si dupa moartea sa, Ioan Botezatorul a continuat sa fie pentru crestini, un model de infranare, de pocainta, de curatire de patimi prin rugaciune si cel ce gaseste calea spre Hristos.

  Sfantul Ioan Botezatorul  

Ioan Botezatorul se mai sarbatoreste si in datele de:

  • - 23 septembrie zamislirea sfantului Ioan Botezatorul;
  • - 24 iunie nasterea sfantului Ioan Botezatorul;
  • - 29 august taierea capului Inaintemergatorului;
  • - 24 februarie si 25 mai aflarile capului.
 

Tot in aceasta zi de 7 s-a adus mana Botezatorului in cetatea imparateasca a Constantinopolului. Sfantul Evanghelist Luca, de indata ce a ajuns in cetatea Sevastiei, unde se presupune ca ar fi fost ingropat trupul inaintemergatorului, a luat de acolo mana dreapta a proorocului si a adus-o in cetatea lui, la Antiohia, unde aceasta a savarsit nenumarate minuni.

 

Printre minunile sale se numara si povestea balaurului care avea cuib in preajma cetatii Antiohiei. Locuitorii pagani din prejmuiri cinsteau si tratau acest balaur ca pe un dumnezeu cu jertfe si ofrande pentru a nu-l mania. Jertfele erau oameni sacrificati pentru bunastarea si pacea imprejurimilor. Balaurul se tara afara din cuib si inspaimantator la vedere casca gura si isi sfasia victimele intr-o singura muscatura.

 

Intr-o zi a venit timpul unui crestin sa o dea pe fiica sa balaurului. Omul se ruga lui Dumnezeu si sfantului Ioan Botezatorul, ca sa i se crute fiica de moarte si sa scape de la aceasta soarta cruda. Tatal indurerat a cerut sa se inchine la sfanta mana a lui Ioan si in timp ce facea acest lucru si saruta mana, acesta a rupt cu dintii, pe ascuns, degetul cel mare al Botezatorului.

 

Cand a sosit ziua in care a trebuit sa isi ofere fata drept jertfa tot poporul s-a adunat sa vada. Tatal, apropiindu-se de balaur a aruncat degetul Botezatorului in guta bestiei cand aceasta se pregatea sa sfasie fata. Balaurul a murit, iar tatal s-a intors acasa, cu fiica sa vie, spunand la toti de minunata sa izbavire. Poporului a multumit lui Dumnezeu si Sfantului Ioan pentru aceasta minune, zidind o biserica inchinata Sfantului botezator.

 

La praznicul Inaltarii cinstitei Cruci, era inaltata de arhiereu si mana Botezatorului, iar cand degetele mainii se desfaceau acesta era semn de belsug, iar cand acestea se strangeau era semn de nerodire.

 

Multi imparati si in special imparatii Constantin si Romano, Porfirogenetii, din anii 912-959, doreau aceasta mana sfanta pentru a nu ajunge in posesia paganilor. In aceasta perioada s-a facut mutarea cinstitei maini, prin diaconul Iov, de la biserica Antiohiei si a fost adusa la Constantinopol.

 

Tot in aceasta zi este si pomenirea sfantului noului mucenic Atanasie din anii 1700 din Atalia si care a marturisit in Smirna.

 

Despre Sfantul Ioan Botezatorul

Alte informatii care te ajuta:

Legenda semnelor din calendarul ortodox

Fiecare calendar religios are un numar de semne care descriu sau simbolizeaza zile de post, sarbatori religioase, sarbatori ale sfintilor si multe alte semnificatii si oranduieli crestine.

 

Crucea neagra intre doua paranteze (†) reprezinta praznicele mari. Se face priveghere mare pentru a cinsti Mantuitorul, Sfanta Treime, Sfantul Duh, Inaltarea Sfintei Cruci si Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu.

 

Cruce rosie cu o singura paranteza in partea dreapta †) reprezinta sarbatori ale sfintilor. Zile in care nu se lucreaza.

 

Cruce neagra cu o singura paranteza in partea dreapta †) simbolizeaza sarbatorile sfintilor care au doxologie mare. In aceste zile se poate lucra.

 

Crucea neagra din calendar ortodox reprezinta sarbatorile sfintilor la care nu se necesita sa se faca priveghere. Se canta polieleu, cantarea milostivirii dumnezeiesti.

 

Crucea albastra in calendar simbolizeaza sarbatorile sfintilor romani sau a celor care au moastele in Romania.