Sfantul Vasile 2018

sfantul vasile

Sfantul Vasile 2018 pica pe 1 ianuarie, intr-o zi de luni.

In perioada imparatului Alexie Comnen care a domnit inca din anul 1081, dupa Botaniat a luat nastere o serie de conflicte intre oamenii de vaza. Unii il preaslaveau mai mult pe Vasile cel Mare, sustinand ca se aseamana cu ingerii, nu era lesne iertator si nu era stapanit de obiecte pamantenesti. De asemenea il injoseau pe Ioan Gura de Aur, considerandu-l impotriva lui Vasile, pentru ca era prea iertator si incuraja pe oameni sa se pocaiasca.

Alte voci spuneau ca Ioan Gura de Aur era mai presus decat marele Vasile si Grigorie datorita cuvintelor si pildelor sale dulci ca mierea.

Iar altii inclinau lui Grigorie, pentru ca acesta ii intrecea pe toti in invatatura elineasca si ii biruie pe toti este mai presus decat Vasile si Ioan.

Lumea isi impartise parerile si devenisera ioanieni, vasilieni sau grigorieni.

Dupa cativa ani acesti trei sfinti s-au aratat unul cate unul cat si impreuna de cateva ori si au vorbit arhiereului din cetatea Evhaitenilor “Noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem si nici o impotrivire sau vrajba nu este intre noi. Ci fiecare la timpul sau, indemnati fiind de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat.Nu este intre noi, unul intai si altul al doilea si de vei chema pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, scoala-te de porunceste celor ce se pricesc sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra a fost aceasta si cat am fost vii si dupa ce am raposat, ca sa impacam si sa aducem lumea la unire. Impreuneaza-ne intr-o singura zi si ne praznuieste cu buna-cuviinta. Instiinteaza si pe urmasi, ca noi una suntem la Dumnezeu si incredinteaza-i ca si noi vom ajuta la mantuirea acelora ce fac pomenirea; caci noua ni se pare ca avem oarecare indraznire la Dumnezeu.”

Citeste si:  Numeroasele beneficii ale animalelor asupra sanatatii umane

 

Dupa aceste vorbe sfintii au parut ca se urca din nou la ceruri invaluiti in lumina si strigandu-se pe nume.

Ioan Evhaitul a facut asa cum i se porunci si a potolit multimea impartita. El a dat bisericii aceasta sarbatoare in luna ianuarie in care se pomenesc cei 3 sfinti: in ziua intai Vasile cel Mare, la doua zeci si cinci dumnezeiescul Grigorie si douazeci si sapte dumnezeiescul Ioan Gura de Aur. In ziua de 30 i-a sarbatorit la un loc impodobindu-le slujba cu canoane, cu tropare si cu cuvinte de lauda.

Dumnezeiescul Ioan Gura de Aur era mic de statura si foarte subtire, cu capul mare si nasul lung cu nari late, fata de culoare galbena amestecata cu alb si ochi mari cu privire vesela si fata stralucita. Avea fruntea mare cu multe incretituri, urechile mari si barba mica impodobita cu par putin si carunt. Tot Ioan Gura de Aur a talcuit Sfanta Scriptura si a propovaduit Evanghelia. A fost izvor de milostenie, de dragoste si de invatatura. A trait 63 si a pastorit Biserica sase ani.

Vasile cel Mare era inalt de statura cu un aspect uscativ si slab. Negru la fata cu sprancene arcuite cu fruntea posomorata si expresia unui om ganditor. Tamplele ii erau adancite cu trupul cam paros si barba lunga caruntita. Stapan pe toata stiinta si pe scaunul arhieriei de la 40 de ani.

Citeste si:  De ce uraganele cu nume feminin sunt mai mortale decat restul?

Sfantul Grigorie cuvantatorul de Dumnezeu era de statura medie cu fata palida dar vesela, cu nasul lat si sprancene drepte si privire blanda.

Despre Sfantul Vasile

Salvează